K odpovědi na tuto anketu jsem se přihlásil coby bývalý kuřák. A víte, kde jsem začal kouřit? Ano, tušíte správně, samozřejmě v hospodě. Zálibu v kouření jsem našel v době studia na vysoké škole, ovšem z průzkumů víme, že s kouřením Češi bohužel často začínají ještě v mnohem nižším věku. Právě v restauracích, v klubech, na zábavách apod. dochází k tomu, že se mladí učí kouřit jeden od druhého, že je to zvyk, který přejímají, aby zapadli do party apod. Nahlédl jsem do důvodové zprávy k návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který má úplný zákaz kouření v restauracích zavést: při nedávném průzkumu mezi lidmi ve věku 18–22 let uvedlo 30 % z těch, kteří začali kouřit před 18. rokem věku, že kdyby v těchto prostorách platil zákaz kouření, s kouřením by vůbec nezačali. Je spočítané, že celospolečenské škody způsobené ničivými účinky kouření na lidské zdraví zcela převažují nad jakýmikoli finančními efekty z výběru daní. Skvělá zpráva proto je, že zá- kaz kouření si přeje velká většina obyvatel, a zákaz má dokonce podporu i mezi kuřáky! Podporuje jej např. 79 % příležitostných kuřáků, kteří v kuřáckém prostředí musí řešit dilema, zda chuti na cigaretu odolávat, či podlehnout. Navíc ze zkušeností v zahraničí vyplývá, že na návštěvnost restaurací zákaz kouření negativní vliv mít nebude, spíše naopak. A sníží-li se v Česku spotřeba cigaret? Bude to jen dobře. Doufejme proto, že tabáková lobby tentokrát prohraje, parlament zákaz kouření v restauracích schválí a od 1. 1. 2016 budeme chodit na pivo do hospůdek bez kouře.

Dan Kunc, zastupitel MČ Praha 4, Trojkoalice

Zdroj: časopis Tučňák, červenec 2015, str. 22