31. 3. 2010

Petr Štěpánek (SZ): „Pokud starosta skutečně nevýhodnou smlouvu podepíše, budeme žádat jeho odvolání.“

Tisková zpráva Strany zelených v Praze 4 z 31.3.2010

Zastupitelstvo MČ Praha 4 schválilo 21.1.2010 usnesení 21Z-14/2010, kterým směňuje pozemky v parku Družby za pozemky v parku Kavčí hory při ulici Na kavčích horách. Pozemky byly přitom směněny za protihodnotu odporující Zákonu o HMP, konkrétně ustanovení o úplatném převodu majetku za cenu v daném místě a čase obvyklou. Pozemky, které městská část nabídla do směny byly oceněny na částku hluboce podhodnocenou pod cenu v místě a čase obvyklou. Téměř 2700 m2 pozemků v území určeném územním plánem jako obytné bylo směněno za pozemky v parku v hodnotě 8 291 010 Kč, přičemž tržní hodnota pozemků městské části se pohybuje mezi  40 a 50 milióny korun. Na postup městské části si masově stěžuje veřejnost, jen tento týden podepsalo petici proti směně přes 1000 občanů. Občané v minulosti navrhovali využití územíé pro park nebo pro ekologické centrum pro mládež.

„Na nejbližším zastupitelstvu Prahy 4 předložíme návrh na revokaci usnesení,“ sdělila místopředsedkyně klubu zastupitelů SZ a městská zastupitelka Iva Kotvová (604 346 741).

„Pokud starosta skutečně nevýhodnou smlouvu podepíše, budeme žádat jeho odvolání,“ uvedl Petr Štěpánek, zastupitel MČ Praha 4 a HMP.

Bývalý správce Kavčích hor Jaroslav Trubka (608 264 521), který proti postupu radnice Prahy 4 podal stížnost na Magistrát HMP, dodává: „Území bývalého zahradnictví bylo vyňato z parku a mělo by se tam vrátit. Jeho zastavění by znamenalo devastaci parku na Kavčích horách.“

Petr Štěpánek, tel.: 608 702 154

§ 36 zákona o hl. m. Praze

    (1) Záměry hlavního města Prahy nebo městských částí prodat, směnit nebo darovat nemovitý majetek, pronajmout jej nebo poskytnout jako výpůjčku hlavní město Praha nebo městská část zveřejní po dobu nejméně 15 dnů před schválením v orgánech hlavního města Prahy nebo v orgánech městských částí vyvěšením na úřední desce 11a) Magistrátu hlavního města Prahy nebo na úřední desce úřadu městské části, aby se k nim mohli zájemci vyjádřit a předložit své nabídky. Záměr může hlavní město Praha nebo městská část zveřejnit způsobem v místě obvyklým. Pokud hlavní město Praha nebo městská část záměr nezveřejní, je právní úkon od počátku neplatný.
 
    (2) Při úplatném převodu majetku se cena sjednává zpravidla ve výši, která je v daném místě a čase obvyklá, nejde-li o cenu regulovanou státem. Odchylka od ceny obvyklé musí být zdůvodněna.